Mobilitat Sostenible
La participació de les associacions és imprescindible per a fer de les ciutats un espai més agradable, amb menys trànsit, menys contaminació i respectuoses amb el mediambient

Per què la mobilitat ciclista?
Apostar per la mobilitat sostenible és apostar per un model de mobilitat net, just i igualitari
Afavorir la proximitat i la mobilitat sostenible és un dels objectius estratègics de l’Agenda Urbana Espanyola 2030. També és un dels principals reptes a escala global i local per a millorar la qualitat de vida i mediambiental en qualsevol territori.
Com va constatar l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’any 2016 el 91% de la població vivia en llocs on no es respectaven les directrius de la mateixa organització sobre la qualitat de l’aire. Aquest fet provoca més de 4,2 milions de morts prematures al món cada any, el que suposa que anualment mor a nivell mundial gairebé l’equivalent a tota la població de la Comunitat Valenciana per aquesta causa. Segons la mateixa organització, una de les principals mesures que permetrien minvar aquesta situació serien les polítiques i inversions de suport a mitjans de transport menys contaminants, com la bicicleta. Per l’OMS, unes infraestructures més segures per a caminar i muntar en bicicleta garantirien, també, l’equitat en la salut.

Un repte pendent en la comarca
Actualment l’Horta Sud disposa de més de 100 kms. de carril bici però a diferència d’altres territoris, com la ciutat de València, no existeix una planificació i les vies no s’organitzen de forma radial, sinó lineal i no connectada.
A més, aquest problema s’arrossega des de fa ja diversos anys. Entre 2006 i 2018 l’ús del vehicle motoritzat privat entre els habitants de l’Horta per anar a treballar o a estudiar només s’ha reduit del 42% al 41,3%.
Malgrat haver-hi avanços, la comarca encara té diversos punts negres que cal millorar, com per exemple les connexions Quart de Poblet – Manises, l’accés al pont de l’A3 entre Xirivella i Avenida del Cid, l’accés a la CV36 i a la V30.
Situació actual de la mobilitat ciclista
L’Horta Sud en bici
L’Horta Sud és un espai molt adequat per a la mobilitat en bici perquè les distàncies entre els seus municipis són molt petites i, també, d’aquests amb la ciutat de València. Concretament, des de la meitat dels municipis de l’Horta Sud s’arriba al centre de València (Estació del Nord) en menys de trenta minuts.
Igualment, la comarca disposa d’una gran quantitat de vies ciclistes (+100 kms.), però que no vertebren la comarca, al no estar confeccionades de forma radial i circular. A més, aquestes vies majoritàriament no són una opció adequada per a anar a treballar o a estudiar, perquè estan contemplades simplement per a l’ús lúdic. Prova d’això en són, per exemple, el mal estat de l’asfalt, la manca d’il·luminació que impedeix circular-hi de nit, la falta d’arbres i, per tant, d’ombres que fan que siguen vies impracticables durant la major part del dia en els mesos de primavera i estiu o que les vies no connecten amb les principals zones industrials.
Les polítiques municipals
La mobilitat ciclista és, en els darrers anys, un tema latent en l’agenda pública i política, però molts municipis encara han de donar molts passos en la línia de canviar el model de circulació.
Exemples d’això en són que, dels vint municipis de la comarca, només Alfafar i Torrent estan adherits a la Red de Ciudades por la Bicicleta. Igualment, només Aldaia, Beniparrell, Manises, Paiporta, Picassent, Sedaví i Xirivella s’han sumat al Pacte Valencià per la Mobilitat Segura i Sostenible. Tanmateix, aquests indicadors, reflectits en l’observatori comarcal, requeriran d’una anàlisi més profunda, per saber si realment tenen significació pràctica o merament retòrica.
De fet, més rellevant és que només nou dels vint municipis de la comarca tenen aprovat un Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), ferramenta imprescindible per a avançar cap a una regulació que prime la desmotorització dels pobles i ciutats.
Propostes d’actuació
Des de Serà Horta Sud 2030 hem elaborat un informe que no només serveix per a detectar les problemàtiques actuals en matèria de mobilitat ciclista en la comarca. L’informe també proposa actuacions concretes de millora per a les administracions local, comarcal, provincial i autonòmica.
Administracions locals
– Aplicar mesures de pacificació del trànsit consistents en l’urbanisme tàctic i la mobilitat contraintuïtiva.
– Adherir-se al Pacte Valencià per la Mobilitat Segura i Sostenible i impulsar accions per a posar-lo en pràctica.
– Incorporar-se a la Red de Ciudades por la Bici i assumir els seus compromisos.
– Formar a les àrees d’urbanisme i trànsit per a caminar cap a un altre concepte de ciutat, d’espai públic i de mobilitat sostenible.
– Contractar personal tècnic expert dedicat en exclusiva a la mobilitat sostenible.
– Promoure la instal·lació de més aparcaments de bicicletes que complisquen els requisits defensats per les associacions.
– Coordinar-se amb altres municipis i administracions per a avançar amb les connexions intermunicipals.
– Facilitar amb caràcter anual les dades que conformen l’observatori, així com d’aquells nous indicadors que es puguen anar incorporant.
Diputació de València
– Donar suport a la Mancomunitat i als ajuntaments per a implementar les mesures anteriors.
– Impulsar jornades de sensibilització i formacions en les àrees d’urbanisme i trànsit.
– Promoure i liderar una coordinació efectiva, almenys una vegada a l’any, entre administracions competents i associacions.
– Actuar en els punts negres en coordinació amb les diferents administracions competents.
Mancomunitat Intermunicipal de l’Horta Sud
– Impulsar un projecte comarcal de carril bici interurbà i mesures per al foment del transport en bicicleta. Al mateix temps que es cerquen fons europeus per a dur-lo endavant.
– Que el projecte contemple, entre altres idees, les següents: la coordinació, impuls i suport als ajuntaments per a la implementació de mesures concretes; la contractació de personal tècnic expert dedicat en exclusiva a la mobilitat sostenible; la creació d’una oficina comarcal de promoció de la biclicleta; la creació d’un taller comarcal d’ocupació per a la reparació i manteniment de bicicletes coordinat amb l’actual projecte Bicis per a totes de Soterranya, etc.
– Promoure la coordinació efectiva, almenys anualment, entre les administracions competents i amb les associacions que treballen pel foment de la bicicleta.
– Actuar en els punts negres en coordinació amb les diferents administracions competents.
– Cooperar per a la recopilació anual de les dades dels indicadors de l’observatori dels diversos municipis.
Direcció General de Mobilitat Sostenible
– Donar suport a la Mancomunitat i als ajuntaments per a implementar les mesures anteriors.
– Impulsar jornades de sensibilització i formacions en les àrees d’urbanisme i trànsit.
– Promoure i liderar una coordinació efectiva, almenys una vegada a l’any, entre administracions competents i associacions.
– Actuar en els punts negres en coordinació amb les diferents administracions competents.